.

.

pátek 1. července 2016

Třešňový dort




 Nám třešničky teprve dozrávají, a tak kromě sirupů, bublanin jsem za vysvědčení upekla třešňový dort. Recept jsem si trochu upravila od původního, a to z toho důvodu že v původním se do piškotu přidává banán a tím je piškot hutný a tužší, a to my moc nemusíme. Tak zde je moje upravená verze

Potřebujeme :
Korpus :
 vejce – bílky a žloutky zvlášť 4 ks
 4 lžíce moučkového cukru 
 1 lžíce oleje
 4 lžíce polohrubé mouky
 kypřicí prášek do pečiva 1 lžička 
 1 lžíce kakaa

 Smícháme si v misce mouku s kypřícím práškem a kakaem. Ušleháme bílky na tuhý sníh, potom žloutky s cukrem a olejem do pěny. Přidáme sníh z bílků a vše sypké. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 180°C cca 20minut.

Stracciatellový rém :
1 smetana ke šlehání 30% 200ml
1 ztužovač šlehačky
1 pudink za studena Olé
1 tvaroh 250g
150ml mléka
vanilkový cukr + cukr dle chuti
čokoláda na vaření 50g
Nejprve si na hrubém struhadle nastrouháme čokoládu. Poté vyšleháme smetanu se ztužovačem , máslo utřeme s vanilkovým cukrem, přidáme tvaroh. Pudink za studena vyšleháme se 150ml mléka a přidáme k tvarohové směsi, promícháme. Nakonec vmícháme šlehačku a nasypeme strouhanou čokoládu a zlehka promícháme.
Třešňová směs:
300g čerstvých vypeckovaných třešní
1 lžička solamylu
1 lžička dortového želé červené barvy
1 lžička citronové šťávy 
50ml vody na podlití
3 lžíce třešňového likéru - nemusí být
cukr dle chuti
 Do hrnce nalijeme 30ml vody, vsypeme třešně , citronovou šťávu, cukr a vaříme téměř do měkka. Ke konci vaření smícháme želatinu, solamyl a zbylých 20ml vody a směs tímto zahustíme.
 Upečený dortový korpus jednou rozkrojíme,na spod dáme polovinu třešňové směsi a na ni polovinu krému. Přiklopíme druhou polovinou korpusu. Celý dort namažeme krémem, pomocí zdobícího sáčku s plochou špičkou uděláme po celém obvodu malé hromádky, a na povrch nalijeme zbytek třešňové směsi. (hromádky zabrání případnému stečení směsi) Dáme do lednice vychladit. Můžeme přizdobit čerstvou třešní a šehačkou.




Dobrou chuť :-)



Danča

Žádné komentáře: