.

.

neděle 18. února 2018

Malování na textil návod



 

Zima je nejvytrvalejší, nejdělší a nejvíc si libuje v tom, že umí ěkne mást :-) Když najednou svitne sluníčko,  do tváře nasávate jeho lechtání paprsků, ptáci se rozkřičí a všichni mají najednou lepší náladu. Pak ale vstanete druhý den, a nevěříte vlastním očím, protože na zemi je opět bílá peřina, mrzne a v našem případě i marně voláme na kocoura a Ťapku , kteří vyhřátý pelíšek nechtějí za žádnou cenu opustit :-)

Přiznám se, že jeden takový sluníčkový den, mě motivoval vnést jaro na textil, se kterým tak ráda pracuji. Pokud by jste chtěli mít tenhle návod v tištěné podobě, můžete si jej zakoupit v únorovém vydání časopisu Rozmarýna.

Tak jdeme na to.
Potřebujeme : barva na textil, kvalitní užší štětec, nůžky, šicí stroj, kopírovací papír, předlohu, tužku, tepelně izolační vatelin s hliníkovou vrstvou, bavlněné plátno na chňapku, bavlněnou látku na lem.
 
Postup 1- nejprve si nachystáme materiál. Plátno o rozměru 22*22cm, vatelin 21*21, pruh látky na lem 5cm široký a alespoň 100cm, případně zkrátíme
 
Postup 2: nejprve si na látku přiložíme kopírák, na něj předlohu (zde motýl) a tužkou obkreslíme. Po té prošijeme. Prošíváme pouze látku kde jsme překreslili předlohu a vatelin. Začneme uprostřed prošitím úhlopříčně. Zde jsou jednotlivé proševy od sebe 4cm. To samé uděláme i na protilehlé straně.
 
Postup 3: pokud máme prošito, začneme s malováním štětcem. Vše dle předlohy vybarvíme, zvýrazníme kontury necháme zaschnout. Po zaschnutí přežehlíme, čímž barvu zafixujeme a tím si zajistíme její stálost.
 
Postup 4: když je obrázek hotový, přiložíme druhou stranu plátna a celé olemujeme šikmým proužkem který jsme si připravili z pruhu látky 5*100cm. Na konci si necháme poutko na zavěšení.






Stejným způsobem, můžeme přenášet obrázky, nápisy na různý textil. Povlaky na polštáře, zástěry, naprony, prostírání, látkové košíky apod, čímž nám vzniknou celé sady.

Jedno z mých prvních malování můžete vidět při proměně jídelny.





 No a když se celá rodina venku pěkně provětrá , je nejlepší usednout k pohádce s horkým čajem a něčím sladkým, doma upečeným.



  Danča

Žádné komentáře: